訪客 | 登入
Ψ 註冊 | 登錄 | 搜索 | Flash 遊戲機舖 | 統計 | 幫助 | |  

警員開槍擊斃尼泊爾人

porkwai
引用:
原帖由 琉璃 於 2009-4-8 23:58 發表
其實如果閣下可以好似咁不時搵d新聞同時事比大家討論下...
相信新聞區會熱鬧好多,變成第二個吹水區....
呢個先係新聞區既真正作用....
謝謝意願
版權由 porkwaiwebuddy 網站群族 所擁有,未經同意請勿轉載,轉貼文不在此限

評分 TOP

porkwai
引用:
原帖由 斷行 於 2009-4-9 00:14 發表

追賊不同搏鬥,
追賊追不到最多交不到差,
但搏鬥失敗隨時無命

我不知道你有無看過事發經過的影片,
雖然影片模糊,
但看出那個尼泊爾人想取命,
就算那警員心理質素有多好,
但不知道尼泊爾人有多少實力,
又 ...
同意
版權由 porkwaiwebuddy 網站群族 所擁有,未經同意請勿轉載,轉貼文不在此限

評分 TOP

porkwai
引用:
原帖由 girlbeauty 於 2009-4-9 00:36 發表
呢單野有個問題問下大家:如果今次事件既主角係香港人,你認為會有咁多人上街抗議嗎?
總係覺得今次班尼泊爾人太過敏感!
就算係香港人我既睇法都一樣
不過個警員就慘lu....一定俾香港人罵及停職

評分 TOP

tomtomtom
雖然人地唔比個差佬拉姐,但係個差佬都唔應該用槍啦, 即使用槍都唔應該爆人地個頭 ,禁樣顯示香港警隊真係有d問題囉,郁親就開槍殺人,好唔應該姐
「天將降大任於斯人也,必先苦其心志,勞其筋骨,餓其體膚,空乏其身,行拂亂其所為,所以動心忍性,增益其所不能。」
版權由 tomtomtomwebuddy 網站群族 所擁有,未經同意請勿轉載,轉貼文不在此限

評分 TOP

琉璃
引用:
原帖由 斷行 於 2009-4-9 01:05 發表

肉搏當中,
不是話走就可以走,
增援也不是話叫就叫,
而且傳了出去,
市民報章又會說警方不敢面對犯人,
他是打頭陣,
增援已經一早有

原來他們曾經肉搏,
連椅背亦打斷,
可能那警員已經自覺不夠打,
又怕 ...
我無話個犯人無責任...
只係得覺得個警員同樣要負責...
而且警員面對呢d情況,通常開槍係打腳的...
起段片度睇,我就唔覺得個警員卷度避黎避去..
絕對唔會無時間描準佢隻腳,但係佢就反而直接打頭...
會唔會係佢應變有問題呢?
而如果話走人怕比市民笑,呢個就兩睇啦...
如果唔走就要逼到開槍殺左個尼泊爾人...
咁會唔會先避其鋒,再搵人幫手好d呢?
警員唔係死士..
始終有勇,都要有謀架嘛
而且佢殺左個尼泊爾人引起社會既迴響都一樣好大姐..
岩岩發現,呢個網好玩
http://www.killerjo.net/
版權由 琉璃webuddy 網站群族 所擁有,未經同意請勿轉載,轉貼文不在此限

評分 TOP

琉璃
引用:
原帖由 porkwai 於 2009-4-9 09:23 發表

我認同警員有責任及佢應變能力不好, 但我們用佢地角度睇下
警員角度: 用晒方法希望可制服對方, 冇警員支援, 又唔知尼泊爾人附近有冇同黨
                尼泊爾人不斷攻擊我, 直至我被擊倒為止, 人身安全受威脅

尼泊爾人角度: 可能非法居留或藏有其他不見得光物品, 如果遇到警員應立即走
                       唔會同警員博鬥, 以逃走為大前提

你試想你自己係當中角色就明了.....是嗎
佢係合法既香港居民,至於唔見得光既野我就唔知啦..
而且點睇都唔覺警員走佢會走...
而且都係果句,打人唔一定要打頭,可以打其他部位令佢失去反抗能力...
就算係自衛都好,都係打死人,而且我就覺得唔係必要咁做
而且我個人睇完後片,始終覺得佢開槍好輕率..

岩岩發現,呢個網好玩
版權由 琉璃webuddy 網站群族 所擁有,未經同意請勿轉載,轉貼文不在此限

評分 TOP

porkwai
引用:
原帖由 琉璃 於 2009-4-9 11:07 發表

而且都係果句,打人唔一定要打頭,可以打其他部位令佢失去反抗能力...
...
我既意思係如果個尼泊爾人唔係咁狼打個警察, 佢都唔會開槍喇
個警員用晒警鎚及噴霧都制服唔到尼泊爾人, 還受到極大生命威脅先開槍...
你試想, 如果尼泊爾人見到個警員就即逃走, 個警員最多都係追佢及 call台支援...
所有我覺得個警員如被格職就不值了.......

評分 TOP

porkwai
引用:
原帖由 琉璃 於 2009-4-9 11:07 發表

...
再加上警員在恐慌情況下開槍, 佢好明顯冇描過就開槍, 所以我覺得係意外打中頭....

評分 TOP

琉璃
咁而家個警員點?比人炒左?
我覺得個警員雖然罪不至炒,不過點都要負返d責任
太緊張無描準而殺左人,呢個解釋唔得...
就係因為佢太緊張,所以令一件原本可以唔洗死人就解決到既事,搞到咁大鑊...
如果唔係佢錯手,個尼泊爾人根本唔洗死...
而且政府都應該比返少少交代果d南亞裔人士...

岩岩發現,呢個網好玩

評分 TOP

porkwai
引用:
原帖由 琉璃 於 2009-4-9 14:05 發表
咁而家個警員點?比人炒左?
我覺得個警員雖然罪不至炒,不過點都要負返d責任
太緊張無描準而殺左人,呢個解釋唔得...
就係因為佢太緊張,所以令一件原本可以唔洗死人就解決到既事,搞到咁大鑊...
如果唔係佢錯 ...
依家內部調查更

評分 TOP

清除 Cookies聯繫我們Archiver      當前時區 GMT+8, 現在時間是 2018-11-15 01:39

Processed in 0.035549 second(s), 10 queries , Gzip enabled.